"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

9 dec. 2013

ღ Buna dimineata soare ღ

Pedeapsa dorințelor fără de vină

   “Fiecare din noi e un instrument, fiecare suflet are sunetul lui. Aşa, de pildă, unii au o vioară… alții un pian discordat… alții o mandolină… unii castaniete… celălalt un cimpoi, un trombon, o chitară… Alții gramofoane, adică sunt veseli, triști sau sensibili, numai pe plăcile altora…

(…)Da… sunt şi ceasuri bune. Să le lăsăm să doarmă… să nu le deşteptăm. Să nu ne turburăm singuri sufletul. Să nu ne întoarcem lângă gardurile peste care ne-a aruncat vreun stufiş parfumul, să nu ne rătăcim pe potecile pe unde am cules vreo bucurie… să nu cercetăm colţurile de văi şi coastele de dealuri pe unde am lăsat vreun suspin să cadă… să nu alergăm înfriguraţi pe cărările unde am auzit vreun cântec cum n-a mai fost altul… Să nu răscolim, cu mâini ce profanează, pământul unde am îngropat vreo amintire.

  E o durere zadarnică. Nu mai găsim- nu se mai întoarce- acelaşi palpit, aceeaşi izbitură de sânge în piept şi obraz, aşa cum a fost nu mai reînvie. Trebuie să ţi-o spui cu putere, numai ţie singur, ca să nu te trezeşti nebun, căutând, pe câmpiile pustii, florile odinioară căzute din mila drumului.

  Să porți în tine o orchestră! Valuri de armonie să se înalţe şi să coboare ca jocurile mării!   Ce obositor cântec! Adesea mă doare trupul de truda lui…

  Prin ce greşeală s-au închis în mine aceste melodii, care nu se vor întrupa în muzică niciodată, care se zbat ca un şipot prins între stânci fără să se poată scurge! Ce e omul de vină de el singur? Din picătura din care s-a creat, de ceea ce a fost în ea de lanţul nesfârşit al eredităţilor?

  De ce poartă el pedeapsa atâtor dorinți de care nu are vină?”

Hortensia Papadat Bengescu (8 decembrie 1876 – 5 martie 1955), Femeia în fața oglinzii


Un inceput de săptămână cât mai plăcut!
Acest articol participa  la rubrica "Pink Mondays "
.
Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini) cu aceasta tema si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Buna Dimineata Soare"!
.

7 comentarii:

  1. Minunat pasaj ai ales pentru acest start într-o noua saptamâna. Romanul Hortensiei Papadat Bengescu este o valoare! pe vremea când l-am citit, nu a existat pagina din care sa nu-mi fi marcat un citat.

    O saptamâna cât mai placuta iti doresc, Iulisa draga!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata ,Soare!
    Alese cuvinte !

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place f mult Hortensia..ma bucur ca si tie-o saptamina minunata

    RăspundețiȘtergere
  4. Deosebit acest feagment din Hortensia Papadat Bengescu.Felicitari pentru alegere!

    Saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un fragment foarte frumos, aveam nevoie si de ceva literatura, asa ca multumim ca l-ai impartasit cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Niiiiiingeee, aici la tine! :) Si undeva, in Lume, e Soarele la vedere - in unele locuri chiar incinge! Asa ca: Buna dimineata, Soare, oriunde esti! :)
    Buddhistii spun ca singurii oameni fericiti sunt cei care nu au dorinte. Cred ca au dreptate! :)
    Multumesc pentru urare! Saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un fragment ca o rază de soare, care să ne bucure și în zilele de marți :)
    Îmi plac fulgii care cad pe ecran!!
    O săptămână excelentă!

    RăspundețiȘtergere