"Sunt lucruri care nu vrem să se întâmple dar trebuie să le acceptăm, sunt lucruri pe care nu vrem să le știm dar tebuie să le învățăm, si oameni fără de care nu putem trăi dar trebuie să le dăm drumul." (Autor necunoscut)

21 iul. 2014

Buna dimineata soare

Orbii si elefantul





    Se povesteste ca la un moment dat, la Buddha au venit un grup de discipoli.


 “Maestre, aici în sat traiesc o multime de ermiti si intelectuali care se complac întro continua disputa, unii spunând ca lumea este infinita si eterna, ceilalti ca ea este finita si muritoare; unii spun ca sufletul moare împreuna cu corpul în timp ce ceilalti ca el traieste etern si asa mai departe. Ce poti sa spui Maestre în ceea ce îi priveste?” 
   Privindu-i, Buddha le-a raspuns,
   “Cânva demult traia un rege care chemându-si servitorii le-a spus: 

  "Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strângeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din împaratie, pentru a le arata un elefant".
“Prea bine, marite rege” au spus servitorii, dupa care fiecare a plecat spre a îndeplini voia regelui lor.
   Când toti cei nascuti orbi au fost adunati în locul desemnat de rege, acesta a venit în mijlocul lor si le-a spus, “Acesta este un elefant”. Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunându-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant.

    De fiecare data când regele prezenta elefantul unui orb, îl întreba pe acesta,
“Asadar orbule, ai vazut cum arata un elefant? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant?”
  Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe; cei carora li sa-u aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug; cei carora li sa-u aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un grânar; cei carora li sa-u aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu; cei carora li sa-u aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie.
   Apoi toti orbii adunati în acea piata au început sa se îmbrânceasca si sa tipe, 
  “Asa arata elefantul!”, “Ba nu, elefantul nu arata asa!”, “Ba da!”, “Ba nu!”.
  În curând lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la bataie.
   Maestrul a încheiat, spunând "La fel sunt si acesti predicatori si intelectuali care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au vazut…
   Prin ignoranta lor sunt exact ca orbii din povestea cu împaratul: certareti si deformând realitatea într-un fel sau altul.




Un inceput de saptamana cat mai placut va doresc!

Recomandare    Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini)  si daca vrei să-l impartasesti cu noi, inscrie articolul aici!

3 comentarii:

  1. O poveste plina de invataminte. Asa e este,fiecare vede cum vrea viata si realitatea inseamna altceva pentru fiecare dintre noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare vedem si intelegem... diferit dar aceasta nu inseamna ca nu avem toti dreptate. :)
    Minunata saptamana sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Putem vedea lucrurile radical diferit, fiecare avem imaginatia noastra. Este o povestioara plina de talc despre acceptarea parerilor celorlalti chiar daca difera de a noastra.

    RăspundețiȘtergere